Alegerile locale de ieri au reprezentat poate un test pentru parlamentare, dar cu siguranță au arătat cât de profitabil a fost pentru putere turul unic de scrutin: procentele obținute de USL în multe județe din țară nu lasă loc de prea multă îndoială, chiar dacă e vorba, încă, de rezultate din numărători parțiale sau paralele, efectuate de partide.
Electoratul s-a mobilizat mai bine decât la alegerile locale din 2008: a existat o diferență de aproximativ 7% între cele două momente electorale, anul acesta prezența la vot fiind de 56,39% (49,88% în mediul urban și 65,30% în mediul rural). Aceasta și pentru că cei chemați la vot s-au confruntat cu o dublă provocare: pe de o parte, miza mare a localelor, pe fondul unei delegitimări crescute a puterii politice în genere, iar, pe de altă parte, greutatea votului, privit din perspectiva dificilă – și, aș spune, antidemocratică – a alegerii primarilor dintr-un singur tur. Modificarea legii privind alegerea primarilor și consiliilor a fost una dintre mișcările cele mai neinspirate în materie, făcute de PDL, egalată numai de inițiativa corespondentă a USL în privința alegerilor legislative.
Având în minte însă lecția usturătoare încasată de Mircea Geoană, niciunul dintre politicienii USL nu s-a mai grăbit să se bucure prea zgomotos, preferând să aștepte, prudent, comunicarea rezultatelor de către Biroul Electoral Central. Cine nu a reușit să păstreze rezerva sobră până la capăt a fost, de data aceasta, premierul Victor Ponta, care nu și-a putut reține câteva remarci de un gust îndoielnic – și inexacte, în plus! –, legate de prezența la cumpărături a bugetarului-președinte Traian Băsescu.
Diferențele, în marile orașe, sunt cel mai adesea suficient de clare, încât să nu lase loc vreunei răsturnări spectaculoase de situație. În marile orașe, cu excepția Clujului, unde Emil Boc a câșt