Ultimele aranjamente legate de instalarea scutului american antirachetă în România vor fi semnate la sfârşitul acestei luni, iar lucrările propriu-zise la baza de la Deveselu vor începe în primăvara anului viitor. Anunţul a fost făcut de oficialii români şi americani, prezenţi zilele acestea la o reuniune pe teme militare, organizată la Bucureşti.
Negocierile privind detaliile tehnice ale amplasării scutului american antirachetă la Deveselu se vor încheia luna aceasta cu semnarea unui document care va permite practic începerea propriu-zisă a lucrărilor la viitoarea bază militară americană. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în ministerul de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta a precizat că "este vorba de chestiuni legate de restricţiile de spaţiu aerian deasupra bazei, este vorba despre regimul terenurilor din jurul bazei sau este vorba despre modificarea unui aranjament existent, care se referă la transportul pe teritoriul României al diverselor echipamente militare americane".
După semnarea acestui document tehnic va mai fi nevoie de mici reglaje fine, în principal de uşoare modificări ale Acordului din 2005 privind instalarea de baze militare americane în România, astfel încât acesta să fie adaptat prevederilor Acordului de anul trecut privind amplasarea scutului antirachetă, acord intrat în vigoare pe 23 decembrie anul trecut.
Toate aceste pregătiri vor permite ca lucrările propriu-zise de amenajare a bazei de la Deveselu să înceapă în primăvara anului viitor, după finalizarea procedurilor de selectare a contractorilor. Veştile nu sunt însă foarte bune pentru companiile româneşti, care sperau să pună mâna pe contracte "grase". Asta pentru că partea cea mai importantă, respectiv construcţia facilităţilor Agenţiei de apărare antirachetă de la Deveselu, estimată la 250 de milioane de dolari, va fi încredinţată unor firme americane acredit