Philipp Hildebrand, fostul preşedinte al Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) va deveni noul vicepreşedinte al BlackRock şi va supraveghea relaţiile companiei cu clienţii instituţionali din afara Statelor Unite.
Mutarea la cel mai mare fond global de investiţii reprezintă reîntoarcerea lui Hildebrand în lumea financiară după ce acesta a fost nevoit să-şi dea demisia de la cârma băncii centrale elveţiene în urma unor tranzacţii valutare controversate efectuate de soţia sa, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.
Citeşte mai multe despre demisia lui Hildebrand din funcţia SNB
Ambiţiile BlackRock
Totodată, acest lucru reprezintă o dovadă a ambiţiilor şi a importanţei crescânde a BlackRock în sistemul financiar. Fondul a depăşit mulţi dintre rivalii săi în ultimii ani, devenind principalul fond global din punct de vedere al activelor administrate, valoarea totală a acestora ridicându-se la 3.680 de miliarde de dolari. Totodată, BlackRock a devenit un consilier principal al multor guverne şi companii private în ceea ce priveşte gestionarea activelor neperformante.
De exemplu, BlackRock este implicat în gestionarea de către Rezerva Federală a activelor AIG şi, recent, a ajutat la reevaluarea activelor deţinute de către guvernele greceşti şi irlandeze.
Vezi cum intenţionează BlackRock să concureze Wall Street
Numirea lui Hildebrand reprezintă, însă, primul caz în care BlackRock a recrutat un fost oficial guvernamental european. Paul Volcker, fost preşedinte al FED, a declarat pentru „Financial Times” că are un foarte mare respect pentru Hildebrand: „El este un lider adevărat. Comentariile sale mi s-au părut mereu foarte înţelepte. El a reprezentat o adiere proaspătă în lumea băncilor centrale”.
Lider respectat
Martin Feldstein, profesor de economie la Harvard University şi un apropiat al