Dacă pică pe scări prim-ministrul Victor Ponta şi se loveşte la nas, Parlamentul României poate emite o bulă în care să decidă că abrogă legea gravitaţiei? Numai pentru că domnul Ponta are majoritate, nu înseamnă că poate să facă orice.
După ce a defilat la braţ, către urne, cu primarul condamnat penal din comuna unde are domiciliul stabil şi este alegător, domnul Victor Ponta se ceartă cu preşedintele Traian Băsescu pe reprezentarea României la Bruxelles. Parlamentul României a emis o declaraţie în care spune că prim-ministrul trebuie să reprezinte statul român.
Majoritatea USL din Parlamentul României putea la fel de bine să emită o bulă în care să decidă că anulează legea gravitaţiei, avea acelaşi efect. Pentru că nu s-a emis un act cu consecinţe juridice, declaraţia Parlamentului este ca o frecţie la un picior de lem. Explicaţiile preşedintelui Băsescu au fost limpezi. Cei care au încercat să susţină iniţiativa lui Victor Ponta au insistat pe separarea lucrurilor în situaţii de drept şi de fapt. „De drept e corect ce spune Băsescu, dar lucruile trebuie analizate şi discutate în fapt", au răspuns aceştia.
Discursul este în spiritul tipic românesc, care ne aduce atâtea neajunsuri: Ponta şi Băsescu trebuie să se înţeleagă, preşedintele trebuie să ţină cont de situaţia de fapt, chiar dacă în Constituţie scrie că şeful statului e preşedintele, se discută probleme economice şi e mai bine să meargă prim-ministrul. Toate aceste sunt argumente gândite şi emise din tipul de gândire care frânează civilizarea României.
Independent de persoanele Traian Băsescu şi Victor Ponta, discutarea acestui subiect trebuie ţinută în câteva coordonate importante.
Totul pleacă de la acceptarea principiului că legea e lege şi nu se discută. Proastă cum e, Constituţia României, prevede clar cine reprezintă statul şi trebuie respectată aceast