PDL a reuşit să îşi păstreze unele redute, în timp ce fiefuri precum Bistriţa-Năsăud, Maramureş ori Timiş s-au prăbuşit.
Alegerile locale au schimbat complet harta politică a Transilvaniei. USL a câştigat o serie de poziţii la care nici nu visau şefii PSD, PNL şi PC. Cu toate acestea, spre deosebire de restul ţării, PDL a reuşit să evite un dezastru total. Cea mai grea bătălie a fost dată de preşedintele PDL, Emil Boc, care a redevenit primar al Clujului. „Dacă pierdeam alegerile, aş fi demisionat din funcţia de preşedinte al PDL", a declarat Emil Boc. Dacă înainte de alegeri, unii dintre baronii din PDL vorbeau de îndepărtarea lui Emil Boc imediat după 10 iunie, acum, liderul democrat-liberal pare să fie singurul capabil să reconstruiască partidul. PDL a reuşit să îşi păstreze redutele din Cluj, Arad, Alba, Braşov şi Mureş. În schimb, a pierdut o serie de fiefuri precum Bistriţa-Năsăud, Maramureş ori Timiş, în favoarea USL. Valul USL a măturat şi o serie de redute ale unor formaţiuni mai mici. PNŢCD a pierdut Primăria Timişoara, UNPR a rămas fără Primăria Deva, iar Forumul Democrat al Germanilor din România a rămas fără funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.
Una dintre cele mai răsunătoare înfrângeri ale PDL este pierderea şefiei Consiliului Judeţean Cluj. Alin Tişe a pierdut postul de preşedinte al Consiliului la doar 776 de voturi, obţinute de rivalul său, Horia Uioreanu, de la USL. Timişoara şi-a schimbat după 16 ani, primarul. Gheorghe Ciuhandu de la PNŢCD a renunţat să mai candideze, iar noul primar al municipiului Timişoara este Nicolae Robu, USL. În Timişoara, USL a reuşit să obţină 15 locuri în Consiliul Local, adică majoritatea. Adică, USL va conduce pentru patru ani Primăria Timişoara, pentru că Nicolae Robu va avea şi doi viceprimari USL. Robu este profesor universitar, fost rector al Politehnicii din Timişoara,