De mai multe zile, fără întrerupere, leul se apreciază faţă de euro. După ce, începând din 8 mai, piaţa valutară - deşi nu a dat semne de destabilizare - a trecut prin multe momente dificile. Moneda naţională s-a depreciat de la 4,40 la 4,46 lei pentru un euro într-un timp foarte scurt. De foarte multă vreme cursul de schimb nu a mai trecut, într-un timp atât de scurt, peste atât de multe praguri. Dar în tot acest timp, în care pieţele valutare din întreaga regiune din această parte a Europei au fost supuse unor şocuri provocate de turbulenţele prin care trec Grecia, Spania, Italia şi de riscul recesiunii în zona euro, leul a avut şi are în continuare cel mai bun comportament.
Dacă am lua în calcul numai problemele din aceste zile dificile, în condiţiile în care piaţa valutară nu s-a destabilizat şi nici nu dă semne de destabilizare, şi tot ar fi greu de acceptat preziceri potrivit cărora cursul va sări la 5 lei pentru un "euro" în acest an. Şi chiar dacă prezicerile "au fost făcute cu subiect şi predicat", cum a declarat pe 11 iunie un cunoscut analist economic. După care, hodoronc-tronc, s-a repezit în guvernatorul BNR: "Mugur Isărescu nu prea mai are subiect şi predicat (…) spunând că acest curs (cel de 5 lei pentru un euro - n.a.) supără rău". Probabil, cunoscutul analist se încumetase să citească fără ochelari şi a văzut "supără rău" în loc de "suferă rău". Căci guvernatorul BNR declarase, cum nota Mediafax în 5 iunie: "O asemenea prognoză (5 lei/euro - nota Mediafax) suferă. Aş spune că suferă rău."
Aşadar, nu e albă ci neagră. Nu e vorba că prognoza l-ar fi supărat pe guvernatorul BNR, ci prognoza însăşi suferă. Suferă rău prin inconsistenţă. Mai cu seamă, suferă prin faptul că este eronată, a continuat guvernatorul. Sugerând că banca centrală nu va lăsa cursul să urce, în condiţiile aprecierii dolarului faţă de euro şi a euro faţă de leu, până