Romania trebuie sa fie reprezentata intotdeauna de premier la Consiliul European. Declaratia de marti a Parlamentului nu este obligatorie din punct de vedere juridic, ci doar politic. Se impune un al doilea pas, adica o hotarare a Legislativului pe aceasta tema. Altfel, Traian Basescu va merge la Bruxelles, a declarat la RFI senatorul UDMR, Gyorgy Frunda.
"La Consiliul European, Romania trebuie sa fie reprezentata intotdeauna de seful Guvernului, de primul-ministru. Uniunea Europeana nu este subiect de drept international public. O reprezentare a statului inseamna ca presedintele republicii sa reprezinte tara noastra cu un alt subiect de drept public international, adica cu un alt stat in relatii bilaterale, cu o organizatie care are acest statut, Natiunile Unite, NATO, de exemplu, dar UE nu este un subiect de drept public international. Comisia Europeana, unde trebuie sa mearga premierul este un factor decizional interguvernamental, care adopta doua tipuri de acte juridice: directivele si deciziile Comisiei Europene. Aceste directive si decizii urmeaza a fi aplicate de fiecare stat membru, potrivit propriei Constitutii, fie de Parlament, prin adoptarea legilor, fie prin Guvern, pentru ca sunt hotarari guvernamentale interguvernamentale", a declarat Frunda, la RFI.
Intrebat daca a fost o greseala ca pana acum Romania a fost reprezentata de presedinte, Frunda a raspuns: "Da, a fost o interpretare personala a presedintelui, care a decis ca el participa, iar aceasta participare nu a fost pusa sub semnul intrebarii constitutionale de fostii prim-ministrii de pana acum".
Citeste in intregime pe RFI.ro Romania trebuie sa fie reprezentata intotdeauna de premier la Consiliul European. Declaratia de marti a Parlamentului nu este obligatorie din punct de vedere juridic, ci doar politic. Se impune un al doilea pas, adica o hotarare a Legislativ