PSD rămâne pe primul loc ca număr de şefi de CJ, după alegerile locale, iar PNL a trecut pe locul 2, deţinut la alegerile din 2008 de PDL. Liberalii au şi creşterea cea mai spectaculoasă: de la 5 posturi la 13.
Alegerile locale de duminică au produs modificări spectaculoase în privinţa forţei partidelor în teritoriu. USL domină la nivel naţional deţinând, acum, şefia a 35 de consilii judeţene şi a 28 de reşedinţe de judeţ şi 1.628 de posturi de primar.
În perspectiva alegerilor parlamentare, combinaţia dintre prefect (instalat de Guvernul Ponta), preşedintele Consiliului Judeţan şi primar poate fi „arma" decisivă pentru alegerea unui senator şi deputat. Fiecare dintre cele două partide principale din USL a devenit mai puternic la nivel local, comparativ cu 2008.
PSD şi-a mărit numărul de baroni
Social-democraţii au reuşit să îşi consolideze influenţa la nivel local, deţinând acum 21 din cele 40 de posturi de preşedinţi ai consiliilor judeţene. La alegerile din 2008, PSD a câştigat şefia a 17 consilii judeţene. Cei mai mulţi dintre „baronii" locali ai PSD, precum Marian Oprişan (Varancea), Nicuşor Constantinescu (Constanţa), Liviu Dragnea (Telorman), sau Constantin Nicolescu (Argeş), au câştigat, fără emoţii, un nou mandat.
Dacă supremaţia PSD în Moldova sau Muntenia nu putea fi pusă la îndoială, pentru social-democraţi a fost important că au cucerit câteva dintre judeţele din Transilvania, cum ar fi Timiş (câştigat în premieră), Sibiu sau Bistriţa-Năsăud. Mai mult, PSD are în 12 judeţe atât preşedintele Consiliului Judeţean, cât şi primarul din oraşul reşedinţă de judeţ.
PNL se întăreşte la nivel local
Creşterea cea mai spectaculoasă au avut-o, însă liberalii. PNL deţine, acum, şefia a 13 consilii judeţene, faţă de 5 cât a obţinut în 2008. PNL şi-a consolidat influenţa în Transilvania, unde are