Grupul olandez de servicii financiare ING a acceptat să plătească 619 milioane de dolari pentru că ar fi încălcat sancţiunile impuse de SUA prin ajutarea unor companii din Iran şi Cuba să transfere miliarde de dolari prin sistemul financiar american, informează publicaţia britanică 'Financial Times'.
ING a acceptat că aceste acţiuni, care acoperă peste 20.000 de tranzacţii de la începutul lui 1990 până în 2007, au încălcat legislaţia SUA, conform documentelor Trezoreriei americane, care a anunţat că este cea mai mare amendă impusă vreodată pentru violarea sancţiunilor.
ING anunţase anterior că a pus deoparte provizioane pentru a acoperi plata sancţiunilor. Compania olandeză este ultima amendată de autorităţile SUA, după ce Credit Suisse (Elveţia) şi Lloyds (Marea Britanie) au plătit 536 milioane de dolari şi, respectiv 350 milioane de dolari în 2009, iar banca britanică Barclays a plătit în 2010 aproximativ 298 milioane de dolari, iar HSBC (Marea Britanie) a anunţat că s-ar putea confrunta cu investigaţii în SUA din cauza unor tranzacţii cu firme iraniene.
Autorităţile SUA susţin că ING ar fi ascuns în mod ilegal informaţii care ar fi dus la identificarea clienţilor din Iran şi Cuba. Departamentul Justiţiei din SUA susţine că schemele implicau miliarde de dolari şi au fost incluse birourile ING din Curaçao, Olanda, Belgia, Franţa şi România.
Pe baza unei legi americane, Statele Unite vor impune noi sancţiuni cu începere din 28 iunie instituţiilor financiare din toate ţările care vor continua să cumpere petrol din Iran.
Departamentul de Stat al SUA a acordat, totuşi, derogări membrilor Uniunii Europene şi Japoniei, estimând că acestea fac eforturi importante pentru reducerea importurilor de petrol iranian.
China şi India şi-au exprimat opoziţia faţă de legea americană, dar şi-au redus prog