Uniunea Europeană se confruntă cu probleme sistemice, iar unele guverne nu înţeleg amploarea crizei. Avertismentul vine de la preşedintele Comisiei Europene. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, atrage atenţia că Uniunea Europeană se confruntă cu probleme sistemice şi cu o "urgenţă socială".
În acest context, şeful Executivului Comunitar îşi arată nemulţumirea faţă de unele guverne, care, spune el, "nu înţeleg deplin" amploarea actualei crize. Tocmai de aceea preşedintele Comisiei Europene pledează pentru accelerarea integrării ca soluţie la rezolvarea crizei, o abordare propusă de altfel deja de Germania.
"Ne aflăm într-un moment decisiv pentru integrarea europeană", a subliniat Barroso, citat de BBC News online.
"Chiar dacă guvernele adoptă măsuri adecvate pentru reformă, aceste măsuri riscă să fie anulate de anumite evenimente. Trebuie să recunoaştem că avem o problemă sistemică. Avem nevoie de o viziune şi de o direcţie concretă. Nu sunt convins că această urgenţă este înţeleasă deplin de toate capitalele...", a explicat Barroso în Parlamentul European.
În Italia, premierul Mario Monti a declarat că este "relaxat" în legătură perspectivele de relansare ale ţării sale, afirmând că Roma nu are nevoie de asistenţă financiară europeană.
La rândul său, comisarul european al Energiei, Gunther Oettinger, atrage atenţia într-un interviu că Uniunea Europeană trebuie să devină "Statele Unite ale Europei", subliniind că nu există un "Plan B" destinat zonei euro, conform unui interviu acordat postului american CNBC.
Într-un discurs rostit în cursul reuniunii OPEC desfăşurate la Viena, Oettinger a atras atenţia că liderii europeni trebuie să acţioneze rapid pentru limitarea extinderii crizei datoriilor. "Trebuie să facem propuneri concrete" cu ocazia summitului Consiliului European din 28-29 iunie, a spus el.