Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, desi a fost acuzat ca a exclus Parlamentul din deciziile referitoare la Uniunea Europeana, Legislativul insusi nu a dorit sa se implice in elaborarea legislatiei europene, desi Tratatul de la Lisabona ii dadea acest drept.
"Nivelul de implicare a Parlamentului e problema Parlamentului - la tratat (de la Lisabona - n.red) exista protocolul nr. 1 - cateva prevederi "proiectele de acte legislative se transmit Parlamentelor nationale". Tot la articolul 2 - "proiectele de acte legislative propuse de Comisie se transmit Parlamentelor nationale in acelasi timp ca si Parlamentului European".
Se prevede un termen de 8 saptamani de la data in care proiectele sunt transmise parlamentelor nationale si data cand sunt puse pe ordinea de zi (...).
In 8 saptamani, Parlamentul trebuie sa emita observatii, intrebati de cate ori a emis Parlamentul Romaniei observatii pertinente. (...) Daca sunt parlamente bicamerale, Senatul are un vot, Camera Deputatilor are un vot", a spus presedintele.
"Asa cum ati vazut, trebuie trimise proiectele in limba statului respectiv, in limba oficiala, nu avem impedimentul de limba. Ar putea face si diplomatie parlamentara, sa sune la colegii din Bulgaria, din Polonia (...) Consiliul European nu are acest drept, il au parlamentele nationale, prin initiativele Consiliului Uniunii Europene, guvernele, dar nu Presedintia.
Basescu: Intram intr-o zona de derapaj de la democratie. Nu voi tolera!
Parlamentul Romaniei ar putea fi extrem de implicat in adoptarea unei legislatii europene care ne convine.
Este un lucru care in Romania nu s-a intamplat, desi de 2 ani avem noul tratat in vigoare. Se poate vorbi mult de institutiile Uniunii Europene, tratatul e un document extrem de important - de ce scrie aici depinde viata noastra, bu