Căpşunii de Satu Mare s-au găsit pe piaţă anul acesta doar două săptămâni. Suprafeţele de cultivare a căpşunilor s-au redus cu 500 de hectare faţă de anul 2010.
Anul acesta, sezonul căpşunilor s-a terminat mult prea repede. Dacă în mod normal căpşunarii se mândreau cu producţia cel puţin o lună de zile, la ora actuală, pe câmp sunt doar ultimele rămăşite. Situaţia este pusă de specialişti pe seama vremii, dar şi pe seama faptului că producătorii nu ştiu să-şi înmulţească aşa cum trebuie culturile.
Ioan Szosza este unul dintre cei mai mari producători de căpşuni din Halmeu. Are plantate căpşuni pe trei hectare de teren, iar în lunile mai şi iunie câştigă cel mai bine. Însă, pentru a ajunge la o producţie bună ştie că trebuie să muncească zi-lumină primăvara şi toamna.
A început în urmă cu 10 ani, afacerea moştenind-o de la părinţi. „Asta ştim să facem şi ne place. Din păcate, nu în fiecare an reuşim să facem profit. Pământul trebuie să primească tot ce are nevoie pentru ca fructul să fie unul bun", a spus Ioan Szosza.
Mii de euro pentru plante
Anul acesta, recolta nu a fost aceeaşi ca şi anul trecut. Cu toate că plantele nu au avut parte de gheaţă şi vreme rece atunci când au început să dea roade, cantitatea de căpşuni a fost mai mică. „Anul acesta sezonul nu a ţinut mai mult de două săptămâni. Iarna a fost grea, vara am avut parte de secetă. Cu toate că le-am dat apă în fiecare zi, plus potasiu pentru creşterea fructului, recolta a fost mult mai mică", a spus Ioan Szosza.
În cele două săptămâni de recoltă a reuşit să trimită în Suceava, piaţa lui de desfacere, peste 50 de tone de căpşuni, jumătate din producţia de anul trecut. „În 2011 am avut parte de îngheţ, calamitate naturală, însă anul acesta vremea a fost destul de bună. Din păcate, apar tot felul de boli la plante, pe care nu putem să le prevenim", a spus producătorul d