Consiliul European nu a trimis pana in acest moment invitatiile nominale la Consiliul European din 28-29 iunie. Acestea sunt transmise, in mod traditional, odata cu agenda finala, cu o zi - maximum doua inaintea reuniunii, dupa ce statele membre au nominalizat componenta delegatiei nationale prezenta la intrunire, au explicat pentru HotNews.ro experti ai Consiliului.
Procedural, cu doua saptamini inainte, se trimite un asa numit program al summitului care contine detalii tehnice si procedurile de acreditare. Aceste programe nu se trimit nominal statelor membre.
Dupa ce aceasta corespondenta – care se deruleaza prin secretariatul institutiei europene si reprezentantele diplomatice ale statelor UE la Bruxelles – ajunge la tarile destinatare isi vor nominaliza membrii delegatiei. In functie de subiectele de pe agenda, la reuniune poate lua parte pe langa seful de stat sau de guvern reprezentanti ai ministerelor care au legatura cu temele ce vor fi puse in discutie.
La ultimele doua summituri (informale sau oficiale) de exemplu, presedintele Traian Basescu a fost insotit, intr-un caz, de proaspat numitul pe atunci ministru de externe Cristian Diaconescu si de ministrul pentru afaceri Europene, Leonard Orban.
Amintim ca premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara ca el va merge la Consiliul European din 28 iunie, indiferent de rezultatul discutiilor de joi pe care le va avea cu presedintele Basescu. Victor Ponta a spus la Antena 3 si la Realitatea TV ca a primit o invitatie oficiala de la Consiliul European. Cu jumatate de ora mai devreme, presedintele Traian Basescu spusese ca el va participa la Consiliul European, calificind declaratia politica de marti a Parlamentului drept act fara valoare juridica.
Plenul Parlamentului a adoptat marti, cu 249 de voturi pentru, 30 impotriva si o abtinere, o declaratie pri