Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a sesizat ast[zi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în legătură cu modul în care au fost numiţi judecătorii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Iancu susţine că aceste numiri pot avea loc numai prin decret al preşedintelui României, care le conferă judecătorilor inamovibilitate, conform noii Constituţii.
Acest lucru are loc în contextul în care astăzi se judecă al optulea termen în recursul dosarului Trofeul Calităţii, în care fostul premier PSD Adrian Năstase contestă condamnarea sa la 2 ani de închisoare.
Unul dintre principalele puncte de atac ale apărării lui Nastase este exact modul în care a fost numită la ICCJ judecătoarea Ioana Bogdan, cea care a făcut parte din completul anterior, care l-a condamnat pe Năstase. Avocaţii lui Năstase susţin că nu există un decret al preşedintelui Traian Băsescu, prin care aceasta să fie numită in funcţia de judecător.
Avocatul Poporului cere CSM "să reanalizeze modul în care au fost făcute numirile la ICCJ" şi invocă drept motiv "dreptul cetăţenilor la un proces echitabil".
Instituţa condusă de Iancu susţine că judecătorii de la ICCJ nu pot fi numiţi de către CSM nici direct, nici prin transfer sau promovare. Acesta este din nou cazul Ioanei Bogdan, atacat de avocaţii lui Adrian Năstase.
Astăzi, completul de 5 judecători al ICCJ a respins o excepţie semnalată de adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, invocată de avocaţii lui Nastase, prin care se semnala exact ceea ce spune acum, cu doar câteva ore mai târziu, şeful lui Oprea, Gheorghe Iancu.
Iancu avertizează CSM că dacă nu dă curs solicitării sale, ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale.
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a sesizat ast[zi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în legătură cu modul în care au fost numiţi judecătorii la Înalta Curte de Casaţie