Pe 15 iunie, liderul PSD Bihor Ioan Mang trebuia să fie audiat de Consiliul Naţional de Etică, dat fiind că în luna mai, imediat ce a fost instalat ca ministru al Educaţiei, a fost acuzat că a plagiat 7 articole ştiinţifice semnate în calitate de profesor al Universităţii din Oradea, singur sau împreună cu soţia sa, Erica Mang, şi cu asistentul universitar Constantin Petre Popescu, şi ei membri ai aceleiaşi Universităţi. Jurnaliştii de la Adevărul susţin, însă, că audierea are şanse să nu mai aibă loc, deoarece ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a schimbat la finele săptămânii trecute componenţia Consiliului de Etică.
La vremuri noi, membri noi
"În locul foştilor membri, oameni cu activitate cunoscută în cercurile ştiinţifice de afară şi unii dintre ei chiar angajaţi în instituţii din străinătate, au fost aduşi oameni care au, în majoritate, anvergură locală. Suspiciunile privind logica politică a mişcărilor făcute de Liviu Pop sunt justificate, la o studiere a CV-urilor noilor numiţi. Printre ei se află persoane apropiate PSD-ului şi Ecaterinei Andronescu", scriu jurnaliştii.
Teodor Petrescu, preşedintele Consiliului, este decanul Facultăţii de Electronică din politehnica Bucureşti, Romiţă Iucu a fost director general în Ministerul Educaţiei, în timpul Ecaterinei Andronescu, iar Horia Iovu este decanul facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din Politehnica Bucureşti.
Cazul cel mai frapant, în opinia jurnaliştilor, este cel al lui Petre Andea, de la Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică din Universitatea Politehnică Timişoara, fost secretar PCR înainte de '89 şi fost deputat PSD în perioada 2004-2008. Despre acesta, jurnaliştii spun că "a publicat în revista de specialitate a Universităţii Oradea, la care este editor asociat, alături de Erica Mang (soţia fostului ministru acuzat de plagiat), care este edi