Un nou telescop spatial pregatit pentru lansare in data de 13 iunie, va pune o lumina stralucitoare pe unele parti mai intunecate si mai misterioase ale Universului. Sursa imagine: mashable.com
Nava spatiala care va transporta in spatiu telescopul nuclear spectrosonic Array (NuSTAR), apartinand NASA, este pregatit pentru lansare azi, la baza din Atolul Kwajalein, din Oceanul Pacific.
La sapte zile dupa ce nava spatiala va ajunge pe orbita, va extinde un stalp de 10 metri lungime pentru a separa doua unitati optice colectoare cu raze X la un punct de contact unde camera va fi plasata.
Fiecare dintre aceste unitati optice contine 133 de straturi imbricate de sticla destinate pentru a prinde cat mai multa lumina posibila, si pentru a produce geometria precisa care sa devieze razele de lumina exact in punctul de corect, la celalalt capat al lungului catarg.
Instrumentul este proiectat la zero pentru zonele energetice volatile din jurul gaurilor negre si al resturilor de la exploziile supernovelor stelare.
In timp ce gaurile negre sunt invizibile ( ele sunt regiuni unde gravitatia este atat de puternica incat chiar nici lumina nu poate scapa), zonele din jurul lor sunt adesea mult mai luminoase.
Cercetand aceste regiuni intense, oamenii de stiinta spera sa inteleaga mult mai bine formarea gaurilor negre extrem de mari.
Se crede ca, Calea Lactee gazduieste o gaura neagra masiva, cu o masa mai mare decat cea a Soarelui de 4 milioane de ori, in centrul sau.
„Putem rezolva acest puzzle impreuna, intelegand cum gaurile negre si galaxiile cresc impreuna si se influenteaza una pe alta,” a declarat seful echipei NuSTAR, Fiona Harrison.
NuSTAR nu este primul telescop spatial cu raze X lansat vreodata, dar „paseste” pe un teren nou, comparativ cu telescopul NASA, Chandra, si cel european, XMM – Newton.
"NuSTAR opereaza cu ener