Randamentele sumbre ale multor active în timpul crizei financiare precum şi îndoielile crescânde privind promisiunile politicienilor şi bancherilor centrali de a menţine euro drept depozit sigur de valoare, i-au determinat pe mulţi dintre cei 800.000 de milionari ''ciudaţi'' ai Germaniei să-şi protejeze averea prin cumpărarea de proprietăţi, potrivit unui raport de al agenţiei imobiliare germane Engel & Völkers, citat marţi de cotidianul britanic Financial Times.
'Oamenii au avut experienţe teribile cu alte investiţii - fonduri mutuale sau acţiuni. Ei vor ceva palpabil', a declarat Kai Enders, membru în board-ul Engel & Völkers pentru proprietăţi rezidenţiale. 'Preţurile sunt în creştere rapidă în varianta de lux comparativ cu restul pieţei. Oamenii au percepţia că cu cât locaţia este mai bună cu atât mai sigură este investiţia,'' a precizat el.
Cauţi un adăpost ideal în faţa crizei din zona euro? Germanii cred că ştiu unde să-l găsească: o casă cu acoperiş de stuf pe insula Sylt de la Marea Nordului. Străzile cele mai râvnite de pe insula cu o suprafaţă de 100 de km pătraţi s-au dovedit adresele cele mai scumpe din Germania, în sondajul privind proprietăţile de lux, care dezvăluie cum căutarea frenetică de investiţii sigure din partea celor mai bogaţi oameni ai ţării a alimentat creşteri majore ale preţurilor la capătul superior al pieţei imobiliare.
Preţurile la proprietăţile de la malul mării, în Hamburg, Alpii Bavarezi sau alte staţiuni de pe plajă au crescut cu 60% în ultimii trei ani. Preţurile în oraşele mari cum ar fi Berlin şi München sunt în creştere rapidă, de asemenea. La Berlin, unde proprietăţile de top rareori au ajuns la mai mult de 5.000 de euro metrul pătrat înainte de criza financiară, se vând acum cu până la 15.000 de euro metrul pătrat, potrivit raportului.
Boom-ul incipient contrastează c