Peste 4.000 de firme din România au intrat în faliment în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 34,65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, în trei dintre judeţele ţării, numărul falimentelor s-a dublat sau chiar s-a triplat, arată studiul Coface privind situaţia falimentelor din România în primul trimestru din 2012, publicat astăzi. Sursa: HEPTA
Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), rezultă că în primul trimestru al anului curent un număr total de 4.414 companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă. Se observă scăderea generalizată pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolvenţelor înregistrate în primul trimestru al anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Sectoarele care au înregistrat cea mai mare scădere a volumului dosarelor de insolvenţă sunt: industria metalurgică (-49,49%), industria de maşini şi echipamente (-52,70%), sănătate şi asistenţă socială (-50%).
Cele mai multe falimente, în comerţ
Primele trei poziţii ale clasamentului – comerţ cu amănuntul, comerţ cu ridicata şi construcţii, rămân neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative şi concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvenţe înregistrate în primul trimestru din 2012, respectiv 54,94%, o stabilizare a nivelului înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior - de 55,8%.
Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă rămân neschimbate, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una, maxim două poziţii. Astfel, comerţul cu amănuntul revine pe prima poziţie, confirmându-se persistenţa dificultăţilor de ordin fina