Nicuşor Dan, candidat independent, era ieri în afara listei cu toate că a strâns de trei ori mai multe voturi
Nicuşor Dan, candidatul independent care a strâns 9% din voturile bucureştenilor pentru fotoliul de primar general, se afla ieri după masă sub pragul minim de 5% necesar pentru a ocupa un loc în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Aceasta era şi singura sa ţintă realistă încă din momentul în care s-a înscris în cursa pentru Primărie.
Eşecul unui candidat independent, care s-a clasat pe locul al patrulea în topul preferinţelor bucureştenilor, de a reuşi să ocupe un loc în CGMB arată fracturile din interiorul legislaţiei ce guvernează alegerile din România.
Cine sunt câştigătorii celor mai bogate oraşe din România
Pe scurt, sistemul actual face aproape imposibilă intrarea unui independent în CGMB, în condiţiile în care un candidat într-o astfel de poziţie trebuie să strângă de trei ori mai multe voturi decât cele necesare pentru fiecare consilier de pe listele partidelor. La alegerile pentru CGMB un consilier de pe listele USL, PDL sau PPDD, a fost ales cu 8.000 de voturi, iar Nicuşor Dan era ieri în afara listei cu toate că a strâns de trei ori mai multe voturi.
"Sistemul nu este echitabil. Ca şi candidat te obligă practic să te înscrii într-un partid pentru a avea şanse reale. Legislaţia este ţinută în această formă pentru că partidele se protejează, vor să se asigure că nimeni nu le poate ameninţa ierarhia. Partidele au în jurul lor clientela politică care trebuie servită", a explicat situaţia analistul politic Stelian Tănase.
Legea actuală a permis astfel USL să ocupe 35 de locuri în CGMB după ce a strâns 307.000 de voturi. PDL a reuşit să acopere alte 12 locuri cu 91.000 de voturi, iar PPDD a luat restul de şapte locuri după ce a reuşit să obţină 58.000 de "ştampile" de la bucureşteni.
O