Ultimul reprezentant al arbitrajului românesc la turneele finale, CM '98 şi Euro 2000, consideră că greşelile cavalerilor fluierului din primele partide de la Europeanul din Polonia şi Ucraina sînt în nota celor din Liga Campionilor şi de la CM 2010.
Patru greşeli majore de arbitraj au fost reţinute după prima rundă de la Euro 2012. Trei penalty-uri clare ca lumina zilei neacordate Greciei, Olandei şi Irlandei şi o eliminare gratuită a elenului Papastathopoulos. "Comisarii" sînt spaniolul Velasco Carballo, slovenul Damir Skomina şi olandezul Bjorn Kuipers, care nu figurează în brigăzile delegate la meciurile din runda secundă, programate pînă mîine.
Fostul asistent FIFA, Nicolae Grigorescu, care are în CV participări la CM '98 şi la Euro 2000, face o scurtă radiografie a arbitrajelor din primele opt meciuri: "Consider că este în nota ultimei ediţii a Ligii Campionilor şi a Mondialului din 2010, cu greşeli acceptabile, nu îngrijorătoare".
Grig pune pe seama lipsei de comunicare faptul că olandezul n-a dat 11 metri Irlandei, la faultul asupra lui Robbie Keane, în finalul meciului cu Croaţia, 1-3: "A fost penalty clar, dar semnalul trebuia să-l primească de la arbitrul adiţional, deoarece acesta avea o vizibilitate mai bună decît centralul la faza respectivă".
Grig explică şi de ce s-ar fi impus indicarea punctului cu var la henţurile comise în careu de polonezul Perquis, la 1-0 cu Grecia, şi de danezul Lars Jacobsen, în finalul meciului cîştigat de nordici, 1-0 cu Olanda: "Apărătorii au avut mîinile depărtate de corp cu scopul de a mări suprafaţa de blocare a mingii".
"Cei de la UEFA îi sancţionează mai drastic pe arbitri pentru tolerarea brutalităţilor decît pentru neacordarea unui penalty la limită" (Nicolae Grigorescu, observator UEFA)
"Ritmul de joc mi se pare mult mai scăzut decît la precedentele turnee finale. La Euro 2000 aveam