Băncile mari se ţin departe de „războiul“ dobânzilor, găsind alte argumente pentru a atrage economiile populaţiei. Pe deponenţii interesaţi doar de câştigul potenţial rămân să se bată băncile mici, care oferă bonificaţii peste media pieţei.
Un depozit în euro poate avea o dobândă nominală mai mare decât unul în lei! Cea mai mare bonificaţie oferită clienţilor care vor să economisească pe termen de trei luni în moneda europeană (4,5%, la Piraeus) se situează peste nivelul celor mai mici dobânzi la depozitele în lei pe acelaşi termen din oferta băncilor. La Unicredit, spre exemplu, dobânda oferită la un astfel de plasament în lei este doar de 4,15%, în condiţiile în care banca preferă să încurajeze economisirea pe perioade atipice, de 2 sau 4 luni, pentru care oferă dobânzi mult mai mari decât la clasicele depozite pe trei luni.
Selecţia celor mai bune oferte pentru deponenţi nu este determinată, însă, doar de nivelul dobânzii. Comisioanele percepute la retragerea de numerar pot tăia substanţial din câştigul final, existând bănci care penalizează clienţii în acest fel chiar şi când retragerea se face la scadenţa depozitului. Clientul trebuie să fie atent şi la comisioanele de administrare pentru contul curent din spatele depozitului, pentru care băncile pot reţine lunar până la 3,5 lei, în cazul depozitelor în monedă naţională, sau până la 2 euro la cele în valută.
Clasament
Analizând oferta băncilor pentru un client care vrea să economisească 3.500 de lei, respectiv 1.500 de euro, pe termen de trei luni, cu plata dobânzii la scadenţă, Capital a departajat pe primele trei locuri depozitele în lei de la Carpatica, Piraeus Bank şi Alpha Bank, în timp ce topul depozitelor în euro este dominat, în ordine, de Piraeus, Volksbank şi Marfin Bank.
Analiza a vizat şi accesibilitatea produselor de economisire. A fost astfel punc