Vara, produsele care ţin sub control problema mirosului de transpiraţie sunt indispensabile. Dincolo de criteriul preţului şi de cel al eficienţei, produsele de acest fel ar trebui alese şi în funcţie de impactul pe care îl au asupra stării de sănătate, recomandă medicii.
Iată, aşadar, de ce ar fi bine să ţineţi cont pentru a vă proteja din toate punctele de vedere: Preferaţi produsele care nu blochează transpiraţia. Antiperspirantele, spre deosebire de produsele deodorante, intervin agresiv în procesul de transpiraţie, inhibând activitatea glandelor sudoripare.
„Antiperspirantele sunt produse astringente destinate diminuării secreţiilor glandelor apocrine si ecrine. Deoarece influenţează funcţiile organismului, ele pot fi considerate medicamente", explică medicul primar dermatovenerolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Deodorantele, în schimb, nu blochează procesul de transpiraţie, ci distrug bacteriile care produc mirosul neplăcut şi parfumează. Totuşi, este bine să vă feriţi de cele care conţin alcool şi parabeni. Alcoolul usucă excesiv pielea, iar parabenii sunt suspectaţi că ar favoriza formarea tumorilor mamare.
Feriţi-vă de cele care conţin săruri de aluminiu
Există studii care au scos în evidenţă faptul că sărurile de aluminiu, prin blocarea procesului de transpiraţie, favorizează formarea tumorilor mamare.
„Antiperspirantele locale conţin aldehide (formaldehida, glutaraldehida), săruri metalice de aluminiu, acizi organici ( acid tricloracetic, acid tanic, acid boric). Prezenţa aluminiului în antiperspirante împiedică eliminarea toxinelor din zona axilei, cu depozitarea lor în ganglionii limfatici din zonă.
Se pare că astfel se produc anomalii în structura ADN-ului celulelor mamare, cu posibila implicare în aparitia cancerului de sân", spune medicul dermatovenero