Viitorul zonei euro este din ce in ce mai nesigur, amenintand chiar sa distruga edificiul Uniunii Europene. Supravietuirea zonei euro va depinde de eforturile de constructie cat mai rapida a unei uniuni bancare, fiscale si politice, apreciaza ministrul pentru Afaceri Europene, Ludovic Orban.
Zona euro se confrunta de mai bine de un an cu o criza a datoriilor, atat in contul statelor risipitoare care au mentinut ani la rand deficite bugetare nesustenabile, cat si in randul entitatilor private, in special banci, care sufera de pe urma creditelor neperformante.
Spania a primit recent 100 miliarde euro pentru a sprijini sistemul bancar, care se clatina sub povara unor credite neperformante de peste 180 miliarde euro acumulate in urma prabusirii pietei imobiliare.
In opinia lui Orban, recentul "bailout" al sistemului bancar din Spania este o solutie care naste o intrebare din partea altor membri ai UE: de ce masura aplicata Spaniei nu s-ar putea replica si in Irlanda, de exemplu, sau in cazul sistemelor bancare din alte state.
Cine ar stabileste ce tara sau ce sistem bancar este "too big to fail"?
Renumitul economist Nouriel Roubini considera ca actuala abordare de recapitalizare a bancilor prin imprumuturi realizate de stat din piata interna a fost un dezastru in cazul Irlandei si a Greciei.
"A condus la o escaladare a datoriilor publice si a facut ca statele sa fie mai putin solvabile, in timp ce bancile au devenit mai riscante in masura in care datoriile lor au crescut", a spus Roubini intr-un editorial pe Financial Times.
Economistul crede ca iesirea din aceasta situatie se poate face printr-un program de recapitalizari directe a bancilor din zona euro, prin metoda actiunilor preferentiale fara drept de vot, care va fi operat de catre Fondul European de Stabilitate Financiara si succesorul acestuia, Mecanismul Europeana d