Suntem in plin post al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Pentru ortodocsi, postul are mai ales un aspect spiritual, caci nu inseamna numai abtinerea de la a manca anumite produse, ci reprezinta o hrana a sufletului, prin rugaciune, prin retinerea de la ganduri si fapte rele, de la relatii conjugale si, mai ales, prin cainta si spovedanie.
Scopul final al postului este primirea Sfintei Impartasanii, cu trupul si sangele lui Hristos, care certifica faptul ca prin post ne-am curatat sufletele si trupurile de pacate, devenind mai buni si mai iubitori de Dumnezeu.
Nu trebuie insa neglijate nici beneficiile postului din punct de vedere medical. Ca sa traiasca, omul are nevoie de hrana. Dupa cum se stie, hrana sta la baza vietii, dar in acelasi timp este si cauza aparitiei bolilor, unele chiar foarte grave, de exemplu cancerul, a imbatranirii si chiar a mortii.
Enzimele din alimentatia noastra sunt elixirul vietii. Enzimele pot fi gasite in hrana vie, nefiarta, care, de altfel, a fost utilizata de toti sfintii crestini de-a lungul timpului. Cu cat regimul alimentar contine mai multe enzime proaspete, cu atat organismul nostru se bucura de mai multa energie, rezistenta, imunitate, frumusete.
Mancam si bem ceea ce ne place, fara a ne gandi daca mancarea si bautura respectiva ne fac bine sau nu, neinteresandu-ne macar de efectele negative ale unor produse asupra organismului nostru.
Din meniul zilnic au fost eliminate produsele naturale si inlocuite cu alimente pline de E-uri, ambalate stralucitor si atragator. In plus, suntem sedentari, ne miscam putin, ne deplasam cu masina, iar acest fapt face ca ceea ce mancam sa fie si mai daunator.
Postul este singurul obicei bun pe care l-am pastrat de-a lungul vremii. Din punct de vedere medical, el reprezinta o buna cura de detoxifiere a intregului organism, pent