Contracte intre 25 de milioane de dolari si 250 de milioane de dolari cu guvernul american sunt la dispozitia companiilor romanesti care vor sa se implice in constructia facilitatii de la Deveselu si care vor sa ofere servicii in baza.
Reprezentanti ai guvernului american prezinta miercuri, la Bucuresti, si joi, la Caracal, oamenilor de afaceri romani si straini facilitatile de la viitoarea baza americana, modul de participare la licitatiile pentru obtinerea contractelor si specificatiile tehnice pentru constructii.
Contractul de mentenanta al bazei este pe maximum 4 ani si are o valoare cuprinsa intre 25 si 50 de milioane de dolari anual.
Secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu, a reamintit in deschiderea conferintei de la Bucuresti ca acordul cu guvernul american negociat prevede, la articolul 13, ca firme romanesti sa fie implicate, in construirea bazei de la Deveselu, iar ele sa se bucure de tratament egal cu companii straine. In acelasi timp el a aratat ca "acordul cu SUA privind amplasarea elementelor antiracheta in Romania creeaza premisele pentru o implicare substantiala a companiilor romanesti pentru operationalizarea bazei de la Deveselu".
In plus, competitia pentru obtinerea unor contracte va arata capacitatea firmelor romanesti de a face fata mediului economic dinamic, a mai spus Aurescu. Secretarul de stat crede ca implicarea companiilor romanesti este o contributie care va da substanta laturii economice a parteneriatului strategic cu SUA.
Ce se va face la Deveselu si pe ce bani?
Baza de la Deveselu va avea doua facilitati: facilitatea navala (Navy facility), care este, de fapt, structura civila, administrativa, si cuprinde de la restaurant la sala de fitness si clinica medicala pentru cei maximum 250 de americani care s-ar putea afla la un anumit moment in baza, si facilitatea militar