Centrul Internaţional de Cercetare privind Cancerul (CIRC) a nominalizat gazele de eşapament emanate de motoarele diesel printre factorii cancerigeni pentru om.
După ce în 1988, CIRC a clasat emisiile motoarelor diesel printre posibilii factor cancerigeni pentru om (grupa 2A), specialiştii francezi au anunţat că în prezent există suficiente dovezi care arată că o expunere la gazele de eşapament ale motoarelor diesel este asociată cu un risc crescut de cancer la plămâni, pentru a clasa aceste emisii în grupul cancerigenilor siguri pentru om. Conform mediafax, doctorul Christopher Portier a anunţat că dovezile adunate în ultimii aproape 25 de ani sunt clare, iar „emanaţiile motoarelor diesel cauzează cancer la plămâni”.
Experţii agenţei CIRC cu sediul la Lyon, în Franţa, susţin că un număr important de persoane sunt expuse zilnic în lume la emisiile motoarelor diesel, nu doar de la vehiculele rutiere, ci şi de la alte mijloace de transport (trenuri regionale în Franţa, nave etc.) şi de generatoare de electricitate. Spre deosebire de motorul diesel, gazele de eşapament de la motoarele pe benzina sunt din punctul de vedere al specialiştilor doar „posibili cancerigeni pentru oameni” (Grupa 2B).
În afară de factorii cancerigeni emişi, gazul de la ţeava de eşapament a motorului diesel conţine dioxid de azot (NO2), care este responsabil de boli respirtatorii şi cardiovasculare. Deşi este ştiut faptul că motorul diesel este mai bun pentru climat decât motorul pe benzină pentru că generează mai puţin dioxid de carbon la kilometru, motorul diesel emite în schimb particule fine, care din punctul de vedere al CIRC stau la originea a circa 42.000 de decese premature în fiecare an în Franţa.
Centrul Internaţional de Cercetare privind Cancerul (CIRC) a nominalizat gazele de eşapament emanate de motoarele diesel printre factorii cancerigeni pentru om.