Bucureştiul ocupă locul 176 într-un top mondial realizat de compania de cercetare Mercer pe 2012 şi care analizează oraşele în care nivelul de trai pentru expaţi este considerat ieftin. La polul opus, Tokio este cel mai scump oraş din acest punct de vedere.
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte ţările din regiunea României, se observă o tendinţă generală de ieftinire a costurilor de trai în marile capitale din Europa Centrală şi de Est, în mare parte cauzată de tendinţa generalizată de devalorizare a monedelor din această parte a lumii.
Astfel, Varşovia retrogradează de pe locul 102 pe 153, Praga de pe 47 pe 69, Bratislava de pe 57 pe 79, iar Budapesta de pe 113 pe 142. Studiul mai arată că Sofia(în scădere de pe 169 pe 181) şi Belgradul rămân în continuare mai ieftine decât Bucureştiul(de pe 189 pe 197).
În acelaşi timp, Moscova continuă să fie pe locul patru şi Geneva pe locul cinci, iar Singapore şi Zurich împart locul şase, urcând două, respectiv un loc faţă de 2011.
Studiul Mercer, citat de Agerpres, acoperă 214 oraşe de pe cinci continente şi măsoară costul comparativ a peste 200 elemente din fiecare loc, incluzând transportul, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de uz casnic şi agrementul.
De asemenea, Ndjamena, Chad, coboară cu cinci locuri, în timp ce Hong Kong continuă să fie pe locul nouă.
Karachi, cel mai ieftin pentru expaţi
Karachi (locul 214) este cotat drept oraşul cel mai puţin scump pentru expaţi la nivel mondial, cu costuri mai mici de o treime din cele înregistrate în Tokio.
Totodată, la nivel european, Skopje, Macedonia, este cel mai puţin scump oraş pentru expaţi, cu o clasare pe poziţia 207.
Potrivit studiului Mercer, în timp ce majoritatea oraşelor din Europa au coborât în clasament, oraşele din Australia şi Noua Zeelandă au urcat.
În ceea ce priveşte situaţia de pe continentul a