Criza economică suscită teamă în Italia şi deschide goana după cel mai clasic dintre bunurile-refugiu, aurul. Astfel, băncile se organizează pentru a face faţă unei cereri care a crescut până la 50%. Codaşă în Europa în ceea ce priveşte depozitele în lingouri de aur, Italia şi-a schimbat poziţia. Veştile proaste din economia internă şi mondială - explică vânzătorii de lingouri şi monezi - alimentează cursa, scrie publicaţia italiană L'Espresso în ediţia de marţi.
'Şi în 2012 şi în anii următori achiziţiile de lingouri de aur vor fi şi mai masive', a afirmat Ivana Ciabatti, proprietara ''Italpreziosi'' din Arezzo. 'Oamenii care cumpără aur în cantitate mare şi îl îngroapă în grădină sau îl ascund în pereţi de rigips, aşa cum au făcut clienţi de-ai noştri în ultimele săptămâni, caută în aur siguranţa pentru viitor şi nu se gândesc să-l revândă peste o lună sau un an', spune Roberto Binetti de la compania specializată în monezi de aur, ''Confinvest''.
Potrivit managerului companiei ''Cordusio Metalli'', Lorenzo Bellatti, aurul place mult celor din Europa de Est care au economii şi care lucrează în Italia: 'Pentru că prin acele părţi au trăit recent adevărate tragedii, războaie şi colaps economic şi au putut constata că valoarea unei valute se poate prăbuşi într-o clipă, în timp ce cea a aurului rezistă, iar pe termen lung, creşte', a explicat el.
Numărul celor care transformă în aur ''palpabil'' o parte din propria avere a crescut în Italia cu între 10-50%. Anul trecut, au fost cumpărate aproximativ 3 tone de lingouri de aur, puţin comparativ cu 160 de tone în Germania.
Până acum a fost destul de complicat să cumperi aur, deoarece marile instituţii bancare nu au dorit să-l depoziteze pentru clientela de detaliu iar băncile de metale înscrise pe lista operatorilor autorizaţi de Banca Italiei au lucrat artizanal. Astăzi