Foto: Thinkstock Trei cercetătoare din România vor inova în domeniile energiei durabile şi eficienţei energetice, în cadrul unui parteneriat româno-francez, după ce proiectele acestora au fost declarate câştigătoare ale concursului "Viitori cercetători şi Energie Durabilă".
"Iniţiativa reprezintă o premieră în mediul de afaceri românesc, având în vedere că o serie de companii franceze s-au aliat pentru a demara şi finanţa acest proiect, în parteneriat cu statul francez şi cel român. Sperăm ca efectele acestui program să conducă la strângerea relaţiilor dintre industrie şi cercetare", a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti.
Câştigătoarele sunt Teodora Cristina Arjoca - de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Maria-Cristina Mureşan - absolventă a Universităţii Politehnice Bucureşti, şi Simona-Bianca Troncea- de la Universitatea Bucureşti. Cele trei laureate îşi vor petrece câte şase luni pe an la o universitate din Franţa şi şase la una din România. Bursele de cercetare vor acoperi studiile doctorale ale acestora pe o perioadă de trei ani.
Câte 38.000 de euro vor veni de la Ambasada Franţei şi statul român, prin Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). O sumă totală asemănătoare provine şi de la companiile franceze prezente în program. Acestea sunt Veolia, Lafarge, KPMG, GdF SUEZ Energy şi BRD-Groupe Societe Generale.
În ce constă proiectele
Proiectul Cristinei Arjoca (26 ani) este numit "Optimizarea unei maşini sincrone cu excitaţie hibridă, funcţionând în regim de generator". Sub denumirea inginerească se ascunde eficientizarea energiei regenerabile, în special a sistemelor din energia eoliană.
Maria Cristina Mureşan îşi propune să gasească "gestionarea optimă a fluxului de căldură şi masă într-o locuinţă". În Europa, consumul de energie pentru locuinţe reprezintă 4