Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat ieri, în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Forumului Regional al Apei, că până în 2018, întreaga populaţie a ţării va avea acces la reţelele de apă, iar preţul acesteia trebuie să scadă. "Guvernul va coopera cu factorii de decizie implicaţi pe toate domeniile de mediu, păduri şi apă astfel încât să se poată asigura servicii publice la standarde europene pentru toţi cetăţenii României. Din punctul de vedere al managementului resurselor de apă, autorităţile guvernamentale trebuie să acţioneze pe două direcţii. Pe de o parte trebuie să asigurăm accesul întregii populaţii la reţelele de alimentare cu apă până în anul 2018, iar pe de altă parte să diminuăm preţul apei potabile plătite de către populaţie", a spus Plumb.
România, prin Tratatul de Aderare, şi-a asumat angajamente importante în sectorul de apă şi apă uzată pentru transpunerea directivelor 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile, respectiv 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane.
"Pentru realizarea angajamentelor asumate prin aderarea la Uniunea Europeană, trebuie să creştem, într-un mod accelerat, gradul de absorbţie al fondurilor europene. În acest sens, am elaborat împreună cu preşedintele ANRMAP un ordin comun în vederea stabilirii unei documentaţii-cadru pentru atribuirea contractelor finanţate prin intermediul POS Mediu, ordin care va fi publicat în Monitorul Oficial şi va fi accesibil tuturor celor interesaţi de accesarea fondurilor europene. Această documentaţie-cadru are ca scop reducerea perioadei de atribuire a contractelor precum şi reducerea numărului de contestaţii din cadrul licitaţiilor", a mai spus ministrul.
În ceea ce priveşte poziţia României în raport cu instituţiile europene, ministrul Mediului a precizat că "este necesar ca, în relaţia cu Uniunea Europeană, ministerele de resort care gestionează fonduri europe