La alegeri, ca la alegeri. Unii sărbătoresc, alţii îşi ling rănile. Unii, mai nervoşi, dau vina pe „popor“, acel popor care judecă, nu-i aşa, cu stomacul – ca şi cum a rămîne flămînd ar fi cine ştie ce dovadă de inteligenţă. Duminică, alegătorii români i-au dat clasei politice cîteva semnale şi lecţii importante.
● Au ieşit la vot în număr mare, în pofida unei campanii terne. Este adevărat, au contribuit la această prezenţă la vot criza financiară, tăierile de salarii, nemulţumirile generate de politicile de austeritate, traduse în ajustări de fonduri publice, închideri de şcoli şi de spitale, slujbe desfiinţate. A mai contribuit, desigur, şi cinismul cu care aceste măsuri au fost „vîndute“ publicului, ca un fel de pedeapsă pentru nişte măsuri populiste luate în trecut – ca şi cum beneficiarii ar fi fost vinovaţi. Da, votul a fost eminamente negativ, dar şi aceasta face parte din democraţie. Ar fi fost mai bine ca oamenii să stea acasă, convinşi că, oricum, votul n-are rost?
DE ACELASI AUTOR Un altfel de sfîrşit al lumii Trei iluzii ale dreptei de pe la noi Oficial, sîntem iar în "zona gri" Ceauşescu şi o campanie obosităDupă protestele indignaţilor din ianuarie, este semnul cel mai încurajator că democraţia noastră încă se mai poate revigora. Şi că aleşii de duminică, unii dintre ei cu procente demne de republicile autoritare din Asia Centrală, au, totuşi, o mare răspundere.
● I-au dat o şansă lui Nicuşor Dan. Poate că unii dintre alegătorii independentului Nicuşor Dan au fost dezamăgiţi în seara alegerilor. Se aşteptau, cine ştie, la victorie, dar e bine să rămînă realişti. Bucureştenii i-au dat suficient capital politic pentru a putea merge mai departe.
Nicuşor Dan şi cei din jurul lui au acum şansa, oferită de alegătorii bucureşteni, de a lucra la construcţia unei adevărate forţe politice, la nivel naţional. Desigur, nu are cum să fie u