Ce frumos este la Budapesta! Ce frumos este la Praga! Ce frumos este la Paris! De câte ori nu aţi auzit asta? De câte ori nu v-aţi întors de acolo şi aţi simţit întoarcerea ca pe o apăsare?
Alegerile locale s-au încheiat. Ştim care va fi noua administraţie. Ştim ce a promis. Şi ştim că Sorin Oprescu a susţinut, imediat după ce a câştigat cel de-al doilea mandat, că va face din Bucureşti o capitală europeană. Dar ce-i trebuie acestui oraş ca să devină, cu adevărat, o capitală europeană?
Curăţenie generală şi mai puţină poluare
Cristian Cornea, directorul general al fabricii de cutii metalice Can Pack România din Bucureşti, spune că în primul rând ar trebui să fie făcută curăţenie pentru a ne putea întoarce cu drag în acest oraş.
"Înainte de orice lucrurile trebuie făcute gospodăreşte. Praful este o catastrofă în Bucureşti. În primul rând este nevoie de curăţenie în oraş. Aş vrea să fie mai puţin praf şi mai puţină poluare, cred că este capitala europeană cu cel mai mult praf", spune Cornea.
Bucureştiul se află pe locul 2 în topul capitalelor UE (în spatele Sofiei) cu cele mai poluante pulberi în suspensie (praf), în timp ce la capitolul suprafeţe de spaţii verzi pe cap de locuitor este sub majoritatea celorlalte capitale europene, arată un studiu publicat în mai de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, o organizaţie de mediu, în baza datelor Eurostat, ale Agenţiei de Mediu şi ale primăriilor de sector. Aşa murdar cum este, veniturile Municipiului Bucureşti, fără sectoare, sunt de aproximativ 1 mld. euro. Bucureştiul este cel mai bogat oraş al ţării, realizând peste 20% din PIB-ul României.
Capitala are nevoie de zone şi clădiri istorice conservate şi infrumuseţate pentru a putea fi atractivă şi pentru a concura cu celelalte capitale europene.
"Orice capitală europeană are un centru istoric cu farmec, trebuie să conse