In Romania de astazi am ajuns sa consemnam normalitatea ca pe un fapt exceptional. Parlamentul a dat mandat premierului sa reprezinte Romania la summit-ul european din 28 iunie, unde se vor discuta in exclusivitate probleme economice.
In Uniunea Europeana, intalnirile la nivel inalt care se desfasoara de minimum patru ori pe an – de cand cu criza sunt mult mai multe – se discuta in special probleme economice. In Romania, Guvernul este abilitat sa trateze aceste chestiuni: impozite, taxe, fonduri europene, investitii samd.
In vremuri normale, Presedintele, cel care reprezinta statul in intalnirile internationale ar fi trebuit sa rezolve problema direct cu premierul. Practic, ar fi trebuit sa aiba loc la nivelul celor doua institutii – Presedintie si Guvern un dialog tehnic in favoarea Romaniei, si nu impotriva ei. A fost nevoie ca Parlamentul de la Bucuresti sa transeze problema si sa-l trimita la Bruxelles pe cel abilitat tehnic sa ne reprezinte tara.
Nu vreau sa vorbesc despre persoanele care umplu astazi cele doua functii. De-a lungul timpului, a fost esential pentru Romania sa fie reprezentata, din ’97 pana in 2 000 de presedintele Emil Constantinescu si nu de premierii Victor Ciorbea sau Radu Vasile. In perioada 2 000 – 2 004, a fost foarte bine ca la Bruxelles s-a aflat si premierul Adrian Nastase. Din 2005, pana astazi, presedintele Basescu a tot fost la Bruxelles. Rezultatele pentru Romania le simtim cu totii.
Cititi intreg editorialul pe DC NEWS