Un nou val de violenţe loveşte Tunisia. În ultimele 48 de ore au avut loc tulburări şi violenţe comise de salafişti care au atacat posturi de poliţie, tribunale, diverse alte instituţii publice, sediile mai multor partide politice şi sindicate.
Autorităţile au operat arestări şi au impus restricţii de circulaţie. Observatorii se întreabă în aceste condiţii dacă revoluţia tunisiană, singura victorioasă pînă acum în lumea arabă, nu este în pericol.
Integrismul islamist este în orice caz în ofensivă în toate aceste ţări, că este vorba de Tunisia, de Egipt, de Libia sau de Siria. In Tunisia revoluţia a avut însă o cu totul altă imagine pînă acum, aceea a unei veritabile declanşări de energie şi de speranţă odată cu alungarea preşedintelui Ben Ali şi a clanului său.
Intre timp însă puterea a fost aumată, în mod democratic de altfel, de către islamiştii moderaţi. Ori radicalii, mai ales salafiştii, vor mai mult, ei vor o republică islamică imediat şi decretarea legii islamice.
Violenţele declanşate de salafişti în ultimele 48 de ore pot fi considerate ca un fel de test: ei au vrut să vadă cum reacţionează actuala putere şi mai ales populaţia în marea ei majoritate.
Interesant este şi faptul că totul a pornit de la o expoziţie de artă modernă care s-a închis duminică în cadrul unei manifestări numită "Primăvara artelor". Cîteva zeci de picturi expuse în cadrul acestui eveniment, ironice la adresa integrismului, au provocat indignarea salafiştilor care le-au considerat drept tot atîtea blasfemii la adresa Coranului.
Astăzi, atît preşdinţia tunisiană cît şi guvernul şi adunarea Constituantă denunţă violenţele salafiştilor ca veritabile acte de terorism. In acelaşi timp puterea cedează cu un pas şi se pregăteşte să adopte o lege prin care artiştilor li se va interzice de fap să “aducă prejudiciu ideii de sacru”. Practic sutn vizate lib