Rata şomajului este de 9% în Marea Britanie şi de peste două ori mai mare în rândul populaţiei de 16-24 de ani. Cum se face, aşadar, că fermierii britanici angajează mii de muncitori care vin aici tocmai din Europa de Est pentru a ne culege recoltele, se întreabă jurnaliştii BBC.
La una din fermele din Worcestershire, în această săptămână, din mai bine de 140 de muncitori care se aflau pe un câmp de ceapă şi mazăre, doar şapte erau englezi. Mai mult de 21.000 de muncitorii care vin în Marea Britanie pentru a face această muncă slab calificată provin din Bulgaria şi România.
Aceştia lucrează în baza unor contracte de şase luni în cadrul facilităţii Seasonal Agricultural Workers Scheme, un sistem creat pentru a controla migrarea din ţările care au aderat la Uniunea Europeană.
Ababi Mircea din România are o licenţă în economie dar nu îşi poate găsi o slujbă în ţara sa, scrie BBC. "Cât câştig aici într-o zi aş câştiga în România într-o lună", a spus acesta pentru BBC.
Fermierul Stephen Watkins a explicat că est-europenii sunt muncitori şi de încredere. Dar când această schemă se va încheia anul viitor, bulgarii şi românii nu vor mai putea avea acces la acest tip de contracte, iar Watkins se teme că aceştia vor căuta slujbe mai bine plătite, la oraş.
"Dacă nu va exista o schemă care să o înlocuiască pe aceasta de acum, am putea la un deficit de alimente, deoarece nu va exista cineva care să ne culeagă recolta", a mai spus Watkins.