Italia nu va fi următoarea piesă de domino care va cădea. Mesajul a fost transmis pieţelor financiare de către liderii europeni, în speranţa că acestea nu vor taxa şi Roma, după ce au forţat mâna Madridului să ceară un nou sprijin financiar, pentru a-şi salva sistemul bancar.
Italia nu e în situaţia Spaniei şi cu atât mai puţin în situaţia Greciei. Mesajul a fost transmis miercuri pieţelor financiare de către premierul italian, Mario Monti. Într-un interviu pentru postul de radio ARD, şeful Consiliului italian de Miniştri a garantat că ţara sa "nu va avea nevoie de ajutorul Fondului de susţinere a zonei euro", deoarece Italia "este mai disciplinată decât multe ţări europene" şi contribuie chiar la salvarea celor aflate în dificultate.
Pieţele nu trebuie "să se lase conduse de clişee sau prejudecăţi" şi să taxeze în continuare Italia, impunându-i dobânzi ridicate, a mai spus Monti. Afirmaţiile acestuia privind soliditatea programului italian de austeritate au fost confirmate de ministrul german de Finanţe: Wolfgang Schauble a declarat la rândul său că Italia a făcut progrese enorme în ultimul timp şi că acestea, continuate, vor îndepărta orice "pericol".
Toate aceste asigurări privind solvabilitatea şi soliditatea Italiei vin după ce zilele acestea agenţia de presă Bloomberg susţinea că după ce Spania a fost nevoită să ceară ajutor Uniunii Europene, Italia va fi următoarea pe listă. Italia are o datorie de două mii de miliarde de euro, iar trezoreria italiană este nevoită să vândă în fiecare lună obligaţiuni şi titluri de peste 35 de miliarde de euro. Marţi, pe fondul temerilor privind contaminarea Italiei, randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani a urcat până la 6,3%, cel mai ridicat nivel atins de la începutul anului.
Italia nu va fi următoarea piesă de domino care va cădea. Mesajul a fost transmis pieţelor financiare d