Anuala de Arhitectură din acest an a premiat la secţiunea „Locuinţe" proiectul finalizat de o tânără de 27 de ani: un imobil cu două etaje şi mansardă, situat pe strada Tămâioarei, din sectorul 2.
Pe Strada Tămâioarei, de lângă Mânăstirea Plumbuita din sectorul 2, casele au aproape 100 de ani. Praful se ridică în urma roţilor de maşini. Asfaltul a rămas în urmă, la doar doi paşi, pe Şoseaua Colentina. Pe marginea drumului, la câteva sute de metri de Parcul Plumbuita, curg fuioare de apă verzuie, cu un iz de coteţ, de o parte şi de alta. Câţiva câini moleşiţi dormitează la umbră, chiar pe uliţa pietruită; nu sunt deranjaţi decât rar de câte un „băştinaş" care trece cu maşina spre casă, cum spun vecinii.
Canalizare nu există, iar apa e trasă doar pe stradă, anul acesta urmează să ajungă şi în case. „Dacă n-or uita de noi, acum sunt ocupaţi, cu alegerile. Bine că avem cişmea în curte, până acum câţiva ani, căram apa din capul străzii, doar acolo era fântână", a spus o bătrână, care locuieşte de 72 de ani aici. De când s-a născut. Casa ei are 90 de ani, e mică, joasă, dar are în curte verdeaţă, flori şi umbră, sub viţa de vie.
Toate casele sunt bătrâneşti, tip vagon, cu patru excepţii, construite pe stradă în ultimii patru-cinci ani.
La numărul 15 însă, pe această stradă se află un imobil, declarat cea mai frumoasă casă de locuit din România. Imobilul a fost declarat câştigător la Anuala de Arhitectură 2012, la categoria reşedinţelor.
„Este vorba despre o mahala autentică - aproape neschimbată de trecerea anilor, aproape abandonată de cei care administrează oraşul şi se ocupă cu planificarea sa", descrie zona arhitectul Panteli Mourgka, cel care a proiectat imobilul.
Primul proiect imobiliar, reşedinţă premiată
Dorina Petre are 27 de ani. A acumulat experinţă timp de şase ani la o companie de real estate americană mică, cu patru