La 15 iunie, florile teiului lui Eminescu miros a poezie. Pe 15 iunie, cărţile se deschid parcă singure în căutarea amintirii poetului. 15 iunie e ziua de pomenire a plecării spre zările raiului poeziei româneşti a Luceafărului. Atunci, în acea zi, umerii de piatră ai busturilor sale răspândite în toată ţara se încarcă de flori. De la Nistru pân’ la Tisa tot românul îl sărbătoreşte. La Iaşi, Botoşani, Ipoteşti se organizează programe omagiale.
Cel mai important este calendarul de la Ipoteşti, locul în care s-a născut poetul. Aici sărbătoarea începe la 14 iunie cu o întâlnire a scriitorilor botoşăneni cu cei de la Iaşi pentru a juriza concursul naţional de poezie şi interpretare critică "Porni Luceafărul”, urmat de un recital poetic cu participarea scriitorilor invitaţi din toată ţara. Sărbătoarea continuă cu un pelerinaj la Mănăstirea Vorona. În fiecare an, în ziua de 15 iunie de dimineaţă, la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril are loc o slujbă de pomenire în amintirea sa. Apoi manifestările se mută la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu.
Anul acesta este organizată Gala premiilor concursului "Porni Luceafărul”, un recital al poeţilor laureaţi, lansări de carte, un târg al meşterilor populari, o expoziţie de pictură a tinerei adolescente poete Elleny Pendefunda, un tur al Muzeului Eminescu, totul culminând spre sfârşitul zilei cu recitaluri de poezie şi spectacole. "În cea de-a treia zi a Zilelor Eminescu va avea loc un recital la Cetatea de Scaun a Sucevei, o vizită la Mănăstirea Putna şi un recital poetic”, ne-a spus Mihaela Aniţului – şef Birou cercetare, documentare, promovare imagine din cadrul Memorialului Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu. La Iaşi va avea loc un program asemănător, centrat pe cele două obiective principale ale oraşului legate de memoria poetului: Muzeul Eminescu din Copou,