Ierarhizarea problemelor de politică externă de care ar mai trebui să se ocupe Traian Băsescu nu este doar un semnal că USL vrea să-l lase pe preşedinte cu prerogative din ce în ce mai puţine, ci şi o strategie de viitor, pentru eventualitatea în care Crin Antonescu ar ajunge la Cotroceni.
În paralel noua majoritate parlamentară a demarat în forţă modificarea legilor care intervin în procesul de suspendare a preşedintelui, în aşa fel încât demiterea lui Traian Băsescu să se poată face repede şi eficient. Parlamentul sub bagheta liderilor USL vrea să transforme instituţia prezidenţială într-o butaforie, dar oare Crin Antonescu ar fi de acord să devină un preşedinte de carton? Pritenii săi din PSD îi pregătesc liderului PNL un fotoliu de preşedinte uşor de luat de la Traian Băsescu, un mandat fără prea multe bătăi de cap în cazul în care ajunge şeful statului şi mai ales o poziţie fragilă aflată la îndemâna unei majorităţi interschimbabile.
Alegerile locale de duminică scot deja la iveală supremaţia PSD asupra PNL în cadrul USL, fiindcă socialiştii aproape că dublează rezultatele liberalilor. PSD şi-a adjudecat, de pildă, jumătate din preşedinţiile Consiliilor Judeţene, ceea ce înseamnă că la alegerile din noiembrie partidul lui Victor Ponta s-ar putea apropia de succesul din 2000, când cu un scor de peste 36 la suta a reusit singur sa faca guvernul, cu susţinerea din parlament a UDMR şi PNL. Dacă PSD îşi asigură o majoritate de acest fel, va putea jongla în viitor cu pretenţiile liberalilor în aşa fel încât să împartă cât mai puţin sau chiar de loc din putere cu PNL.
Premierul Victor Ponta, sfătuit de creierele grupului de la Cluj are însă o strategie destul de bine pusă la punct prin care se raportează la instituţia prezidenţială: în primul rând experţii social-democraţi încearcă să-i asigure lui Traian Băsescu mandatul până în 2014,