Syriza şi-a atenuat discursul virulent la adresa Zonei Euro, dar nu şi promisiunile făcute alegătorilor sătui de austeritate. Sursa: REUTERS
Grecia se pregăteşte, din nou, de alegeri şi întreaga zonă euro aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele scrutinului.
Alexis Tsipras este convins că europenii nu-şi permit să rişte ieşirea Greciei din Euroland, din cauza posibilei contagiuni către alte state, şi spune că partidul său, Syriza, are un plan de urgenţă pentru a face faţă situaţiei, dacă negocierile cu creditorii internaţionali dau greş.
El a insistat că formaţiunea sa nu se va "lua la trântă" cu creditorii străini, ci va încerca să-i convingă. "Focul va fi incontrolabil şi nu se va limita la Grecia şi la ţările din sudul Europei, ci va afecta şi zona euro, iar acest lucru nu este în interesul nimănui", a spus el.
Alexis Tsipras (37 de ani) a promis că partidul său "va lansa o nouă eră politică", mizând pe opoziţia fermă a publicului faţă de măsurile de austeritate.
Pe lângă creşterea salariului minim, a indemnizaţiei de şomaj şi a pensiilor, o altă prioritate a lui Tsipras va fi "să pună capăt unui sistem politic corupt, ineficient şi putred, care ameninţă poziţia Greciei în zona euro şi coeziunea socială".
În opinia sa, a doua zi după alegeri Grecia trebuie să aibă un guvern. "Va fi ori de stânga, cu Syriza în centrul său, ori unul pro-memorandum, în jurul Noii Democraţii".
Situaţia politică din Grecia a fost discutată, ieri, şi în Parlamentul European.
Eurodeputatul german Daniel Cohn-Bendit a spus că europenii "nu-i pot trimite pe greci la lada de gunoi a istoriei". "Indiferent de rezultatul alegerilor, trebuie să continuăm negocierile cu noul executiv elen, pentru că ieşirea Greciei din zona euro ar avea costuri foarte mari", a spus el.
Pe de altă parte, liderul dreptei greceşti, Antonis Samaras, afirmă că