Şefa instanţei a criticat dur modul în care un complet de trei judecători l-a achitat pentru corupţie pe fostul director general al Romsilva. Sursa: Agerpres
Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiţie a făcut publică motivarea decizie de desfiinţare a achitarii primită de deputatul PSD şi fostul director general al Romsilva, Ion Dumitru. Completul de cinci judecători a fost format doar din femei – Leontina Cişmaşiu, Ana-Hermina Iancu, Magdalena Iancu, Simona Neniţă - şi a fost condus de magistratul Livia Doina Stanciu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.
Instanţa a criticat dur modul în care trei judecători, colegi de la Secţia Penală a Curţii Supreme - Ana Maria Dascălu, Iulian Dragomir şi Gheorghe Florea – l-au achitat pe Ion Dumitru. Este vorba de un dosar în care, potrivit procurorilor, Ion Dumitru şi alţi directori Romsilva au achiziţionat un tanc ucrainean pentru pădurarii români. Achiziţionarea a fost făcută cu un adaos de 1.744%, astfel că paguba în dauna Regiei Naţionale a Pădurilor a depăşit 8,6 miliarde lei vechi.
Probe administrate preferenţial
La 25 aprilie 2012, Completul de cinci judecători a decis casarea achitării şi a reţinut cauza pentru rejudecare. “Prima instanţă a eludat, în realitate, obligaţia ce îi revenea, potrivit legii, de a afla adevărul şi a lămuri cauza sub toate aspectele, cu respectarea dreptului părţilor la un proces echitabil şi a principiului egalităţii armelor”, se arată în motivarea Curţii Supreme.
Cei cinci judecători au mai arătat că soluţia primei instanţe “se întemeiază exclusiv pe probele administrate şi respectiv, readministrate în cursul cercetării judecătoreşti, cu referire deosebită la declaraţiile martorilor audiaţi de prima instanţă (în parte, propuşi de apărare), raportul de expertiză contabilă şi încrisurile depuse de apărarea inculpaţilor”. Mai mult, se arată în mot