Costurile de finanțare ale Italiei sunt estimate să crească puternic la licitația de astăzi, semnalând creșterea presiunilor asupra celei de-a treia cea mai mare economie din zona euro după ce un acord de asistență financiară pentru susținerea băncilor spaniole nu a convins piețele financiare că liderii zonei euro pot să soluționeze criza datoriilor suverane.
În timp ce propriile reforme economice au început să stagneze pe fondul încercării de a convinge investitorii că nu va avea nevoie de asistență financiară de urgență, Italia va oferi spre cumpărare obligațiuni în valoare de 4,5 miliarde de euro în cadrul unei licitații mai reduse decât deobicei, anunță CNBC.
Analiștii consideră că oferta va fi acoperită în parte de cerere, cu toate că Trezoreria este așteptată să plătească dobânzi de peste 5% pentru vinderea de obligațiuni cu scadența la trei ani în valoarea de 3 miliarde de euro, cu mult peste dobânda de 3,9% cerută de investitori în luna mai.
La cererea investitorilor pe piețele primare, Italia va reoferi încă două tipuri de obligațiuni, cu scadența în februarie 2019, respectiv martie 2020.
Problemele din Grecia și Spania afectează încrederea investitorilor în Italia
„Situația este, în mod cert, dificilă”, se arată într-o notă de cercetare emisă de analiștii Citi. „Cu toate că valoarea redusă a licitației ar putea să ajute, sentimentul pieței rămâne fragil datorită în mare parte îngrijorărilor cu privire la impasul politic din Grecia și la sănătatea sectorului bancar spaniol și mai puțin factorilor specifici Italiei”.
Rezultatul alegerilor parlamentare din Grecia, care vor avea loc duminică, amenință integritatea zonei euro, coaliția de extremă stângă Syriza, care se opune politicilor de austeritate, fiind favorită alături de partidul conservator Noua Democrație, partid care susține respectarea condițiilor acordului de