Dar oare este necesar? Moare democratia daca un partid paraseste scena parlamentara? A murit democratia atunci cand PNTCD a parasit scena? Nu. In schimb, viata politica e mai putin diversa si mai saraca. Din aceasta perspectiva, PDL ar trebui sa caute solutii pentru a ramane la masa de joc. Situatia acestui partid este dramatica. Daca nu se produc schimbari profunde, la legislative poate pierde tot. Ce solutii exista?
Daca acum, la locale, scorul politic al acestui partid este undeva la 16 la suta, nu este deloc exclus ca la alegerile pentru Parlament electoratul PDL sa migreze catre alte partide. Cum poate fi pastrat acest electorat? Cum poate fi recuperat in viitor ceea ce s-a pierdut? Pentru a raspunde acestor intrebari, pedelistii au o obligatie elementara. Aceea de a vedea pentru ce i-au sanctionat cetatenii. Ce doresc romanii? Ei cer regimului Traian Basescu sa se retraga de la putere. Deci nu este vorba doar de PDL, care a pierdut deja guvernarea. Vointa cetatenilor il vizeaza, in primul rand, pe Traian Basescu. Si ce au sanctionat ei? Au sanctionat modul in care a functionat institutia prezidentiala, cotata astazi cu o incredere de 8 la suta, deci jumatate din cea a partidului. Apoi sanctioneaza felul in care a fost guvernata tara. Deci, practic, electoral vorbind, sunt pusi la zid fostii guvernanti. Fara exceptie. In al treilea rand, este sanctionat partidul care s-a comportat nu numai arogant, dar si nedemocratic in raport cu celelalte forte politice. Dar si cu societatea civila. Ce concluzii pot fi extrase din afirmatiile de mai sus?
Daca toate cele de mai sus sunt adevarate, atunci stim cum ar trebui in mod ideal sa fie reformat PDL. Reforma ar trebui sa fie radicala. Si nemiloasa. Facuta fara niciun fel de sentimentalisme. Si imediat. Nu in etape. Asta inseamna ca PDL trebuie sa se desprinda in mod convingator de autoritatea celui care a