Programul este elementul care mai ţine în viaţă creditul imobiliar. Ofertele băncilor sunt aproape identice în ceea ce priveşte dobânda şi suma maximă. Se remarcă împrumuturile în euro.
Un număr de 13 bănci din România sunt active în programul Prima Casă, care presupune împărţirea garanţiei între stat şi instituţiile de credit. Marele avantaj al acestui program îl reprezintă avansul minim cerut de bancă, adică doar 5%. Mare dezavantaj este suma maximă limitată la 57.000 de euro sau echivalentul în lei. Undeva la mijloc se situează dobânda. Variantele în euro sunt cele mai avantajoase, potrivit calculelor noastre. De altfel, oferta în lei lipseşte la câteva bănci importante, printre care şi ocupanta primului loc în topul creditelor în euro, adică BRD. Banca franceză este şi singura care a obţinut punctajul maxim la un produs, iar acest produs este chiar împrumutul de tip Prima Casă în euro.
Diferenţe din asigurări şi comisioane
Dobânzile practicate de bănci sunt aproape identice şi se învârt în jurul valorilor maxime impuse prin lege, adică EURIBOR 3M+ 4% la euro şi ROBOR 3M+2,5% la lei. Avansul este stabilit peste tot la 5%, iar cu veniturile familiei selectate de Capital (4.800 de lei, vezi detalii în Metoda de notare) se pot lua cele 57.000 de euro sau echivalentul în lei. Diferenţele vin din comisioanele de administrare a contului ataşat şi din asigurări. La euro, după BRD urmează Emporiki Bank şi CEC Bank. Ultima bancă de stat din România şi cea mai bună bancă pe ansamblu, după calculele noastre, are şi cea mai bună ofertă pentru varianta în lei. Rata lunară se învârte în jurul valorii de 320 de euro, plus sau minus 3,4 euro în funcţie de bancă. Pentru varianta în monedă naţională, rata lunară este de aproximativ 1.680 de lei. Mai multe bănci impun clienţilor să încheie o asigurare de viaţă, motiv pentru care au luat note