Preşedintele Franţei, François Hollande, intenţionează să le propună partenerilor săi europeni un “plan” în vederea relansării creşterii economice în Europa. La Paris se vorbeşte despre o veritabilă “foaie de parcurs” concepută de şeful statului francez şi de echipa sa, în vederea stabilizării zonei euro şi a monedei unice europene. François Hollande îşi va expune joi ideile, în premieră absolută, la Roma, unde se deplasează pentru discuţii cu premierul italian, Mario Monti.
François Hollande începe de fapt o serie de consultări cu liderii europeni, iar la Roma se va mai duce o dată, pe 22 iunie, pentru o altă întâlnire, la care vor mai participa cancelara Germaniei, Angela Merkel şi premierul spaniol, Mariano Rajoy. Putem spune deja că François Hollande are iniţiative şi intenţia de a pleda pentru ele, chiar cu riscul de a-i irita pe unii parteneri tradiţionali ai Franţei, precum Germania. Acest activism al său trebuie înţeles şi în perspectiva Consiliului European de la Bruxelles de pe 28 şi 29 iunie, când Uniunea Europeană va lua unele decizii, inclusiv în ce priveşte Grecia, întrucât până atunci se va şti şi rezultatul legislativelor anticipate din această ţară.
Pentru a reveni la “planul Hollande pentru Europa”, expresie utilizată joi de cotidianul Le Monde, el se bazează pe această mai veche concluzie că austeritatea nu duce la nimic bun, atâta vreme cât nu sunt inventate măsuri de stimulare a creşterii economice. În acest sens, Parisul doreşte, printre altele: crearea unei uniuni bancare europene sub egida Băncii Centrale Europene, crearea unui fond european de amortizare a vechilor datorii contractate de ţările membre ale zonei euro şi lansarea unor “euro-obligaţiuni”.
Propunerile Parisului, care sunt mai numeroase, iar unele mult mai tehnice şi mai nuanţate urmează să figureze într-un document intitulat “pactul de creştere pentru Euro