Situatia dificila in care se afla in prezent Spania demonstreaza ca fara infuzii masive de capital, economia europeana, implicit cea romaneasca, nu are cum sa iasa din criza, sustin tot mai multi analisti. Austeritatea a agravat si mai mult situatia economica, iar autoritatile europene se pregatesc sa dea din nou drumul la tiparnita de bani.
Germania, adepta austeritatii bugetare, are tot mai putini suporteri. Franta si Marea Britanie, in primul rand, insista pentru impulsionarea consumului. Altfel, spun oficialii francezi si britanici, ne indreptam catre fundul gropii.
In prezent, pe fondul scaderii cheltuielilor bugetare si reducerii salariilor, economia europeana gafaie si se vorbeste de un nou val de recesiune, mult mai puternic.
Daca pana acum se spunea ca, gestionandu-ne mai bine cheltuielile, vom reusi sa depasim criza, nimeni, cu exceptia Germaniei, nu mai pare sa creada in aceasta teorie.
Spania este cel mai bun exemplu. Dupa ce s-au luat masuri de austeritate foarte dure, economia, in loc sa isi revina, s-a dus si mai mult la vale, iar somajul a atins cel mai ridicat nivel din istoria tarii. Practic unul din 4 spanioli nu are serviciu, in prezent. Datoriile s-au acumulat, bancile s-au blocat, iar pana la apelul de salvare nu a mai fost decat un pas.
Uniunea Europeana este chemata, acum, sa repare oalele sparte de austeritate. Cum o va face? Singura solutie viabila pare, in momentul de fata, sa dea ordin Bancii Central Europene sa dea drumul la tiparnita de bani. La fel a procedat in cazul Greciei.
Masura vine, practic, sa urmeze “modelul american”. In ultimii ani, Washington-ul nu a luat cine stie ce masuri de austeritate, nu a umblat la cifrele bugetare si s-a limitat, in principal, la tiparirea de bani “fara numar” pentru a ajuta marile companii si banci.
Inundate cu bani, bancile a