La o reuniune la care a participat însuşi premierul Italiei, Romania a fost reprezentată de un secretar de stat. GUVERNUL PONTA
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Deşi se luptă pentru a reprezenta România la reuniunile Consiliului European, premierul Victor Ponta pare mai puţin preocupat de activitatea miniştrilor săi la întâlnirile periodice ale Consiliului Uniunii Europene. Din cele 11 şedinţe sectoriale ale Consiliului UE (agricultură, afaceri externe, transporturi, cultură, etc.) care au avut loc după ce a fost instalat noul executiv român, doar la şase au fost prezenţi membri ai cabinetului Ponta. Aceste informaţii pot fi găsite pe site-ul UE, care publică lista participanţilor la şedinţe.
De exemplu, la 15 mai, a avut loc o întrunire a consiliului pentru economie şi finanţe la care s-a discutat despre reglementări prudenţiale în sectorul bancar, a fost prezentat un raport despre îmbătrânirea populaţiei şi au fost analizate schimbările climatice şi politica europeană în domeniu. Aproape toate statele UE şi-au trimis la această şedinţă miniştri, Suedia a venit chiar doi membri ai guvernului, iar din Italia a sosit însuşi primul-ministru, Mario Monti, însoţit de un secretar de stat. Din partea României a participat secretarul de stat în ministerul de Finanţe, Claudiu Doltu.
La 11 iunie, o altă reuniune importantă, pe mediu, la care multe din statele UE au trimis câte doi miniştri. S-au discutat chestiuni legate de programul de acţiune în domeniul mediului în perioada 2014-2020 sau de reducerea emsiilor de bioxid de carbon. România a trimis aici un reprezentant permanent adjunct (nici măcar un secretar de stat) în persoana lui Cristian Bădescu.
În 12 iunie, când alegerile locale se terminaseră în România, la Bruxelles s-a reunit consiliul pentru agricultură şi pescuit. Din nou majoritatea statelor sunt reprez