Previzibil, preşedintele şi prim-ministrul nu au ajuns ieri la niciun acord privind reprezentarea la summit-ul de vară de pe 28 iunie. Între timp, la Bruxelles şi Paris au apărut propuneri noi privind uniunea politică, fiscală şi bancară care vor fi discutate la summit. Cum uniune politică înseamnă cedare de suveranitate, se naşte întrebarea care dintre instituţiile statului au dreptul să negocieze cedările de suveranitate şi care sunt planurile lui Victor Ponta?
Dacă săptămâna trecută era vorba numai de o declaraţie de intenţii a cancelarului german Angela Merkel exprimată într-un interviu acordat canalului de televiziune ARD, de ieri este oficial: Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a anunţat că la Consiliul European de pe 28-29 iunie va prezenta un plan pentru o „uniune politică'', care, prin definiţie, presupune învestirea instituţiilor europene, în primul rând a Comisiei, cu puteri sporite în domeniile fiscal şi bugetar ale statelor membre, cea mai importantă cedare de suveranitate din istoria Uniunii.
Planul lui Barroso vine după ce la sfârşitul lunii mai, liderii europeni îl însărcinaseră pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, să alcătuiască un plan de integrare economică aprofundată care ar putea face obiectul unui alt tratat interguvernamental, care va presupune, din nou, cedare de suveranitate.
În sfârşit, tot ieri, în Financial Times, preşedintele Franţei, François Hollande, a făcut publică agenda Franţei la acest summit. Parisul doreşte să pună băncile din zona euro sub supravegherea Băncii Centrale Europene care să aibă acces direct la fondul european de salvare de 500 de miliarde de euro pentru a putea recapitaliza băncile ce ar urma să fie lovite de criză, o măsură căreia Germania i se opune. Chestiunea nu este lipsită de interes nici pentru România, care are, după spusele consilierului onori