Marinescu (ANCOM): Furnizorii s-au adaptat la realitatea economică şi au reuşit să-şi reconfigureze ofertele astfel încât să resimtă cât mai puţin efectele crizei
Sumele obţinute din furnizarea serviciilor de acces la Internet au crescut cu 8%, iar cele de retransmisie a programelor audiovizuale cu 2%
37 la sută din veniturile totale provin din furnizarea serviciilor de telefonie mobilă
Veniturile obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au înregistrat o creştere uşoară în cea de-a doua parte a anului trecut, raportat la primul semestru, însumând per total 14,8 mld. lei în anul 2011 (aproximativ 3,5 mld. euro), în scădere cu numai 3% faţă de anul 2010.
Potrivit datelor furnizate ieri de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) scăderea din 2011 a veniturilor totale este "considerabil mai mică decât cea înregistrată în anul anterior, când a fost de -7%, iar analiza veniturilor semestriale relevă o creştere de +5,5% în cel de-al doilea semestru al anului 2011 comparativ cu prima jumătate a anului".
Astfel, în cel de-al doilea semestru al anului 2011, veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie mobilă au crescut cu 7% (la 3,9 mld. lei), veniturile din furnizarea serviciilor de acces la Internet au crescut cu 8% (la 1 miliard lei), iar veniturile din furnizarea serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale au crescut cu 2% (la 0,8 mld. lei), în timp ce veniturile din furnizarea reţelelor şi serviciilor de telefonie fixă au rămas relativ constante, scăzând 0,5% (atingând valoarea de 1,1 mld. lei). Cele mai importante creşteri semestriale au fost raportate pentru veniturile din furnizarea serviciilor cu valoare adăugată (+36%, până la 86 mil. lei), de cele generate de furnizarea de servicii de transmisiuni de date (+24%, atingând 201 mil.