Decizia Curţii de Apel Bucureşti de a anula condamnarea definitivă a fostului preşedinte al SIF Oltenia, Dinel Staicu, la şapte ani de închisoare pentru prejudicierea fostei Bănci Internaţionale a Religiilor a creeat un precedent.
Astfel, şi fostul preşedinte al Băncii, Ion Popescu, condamnat în acelaşi dosar tot la şapte ani de închisoare pentru acelaşi gen de fapte vrea şi el să scape de condamnare. La fel ca şi Staicu, acesta a introdus pe 12 iunie la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie în anulare prin care vrea să anuleze sentinţa de condamnare. Contestaţia sa urmează să fie analizată pe 9 iulie.
Cum a scăpat Dinel Staicu
Pe 22 februarie a.c., Curtea de Apel Bucureşti prin completul format din Veronica Cârstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu a admis contestaţia în anulare depusă de Dinel Staicu anulând hotărârile de condamnare ale acestuia pronunţate de Judecătoria Sectorului 4, Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti şi a dispus totodată punerea în libertate a acestuia.
Cele trei judecătoare au susţinut că pentru aceste fapte Dinel Staicu mai fuseseră anchetat odată de DNA Craiova şi primiseră soluţie de neînceperea urmăririi penale, lucru ce făcea inadmisibilă noua anchetă deschisă împotriva acestuia de procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Decizia i-a uluit pe procurorii anticorupţie care au susţinut chiar prin vocea şefului lor, Daniel Morar, că în acest dosar nu există autoritate de lucru judecat.
De altfel, contestaţia în anulare a lui Dinel Staicu a fost admisă abia din a treia încercare, el mai având înainte de decizia din februarie încă două tentative. În prezent Dinel Staicu este în arest preventiv în cel de-al doilea dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru prejudicierea Transgaz.
Cele trei judecătoare anchetate de DNA
Judecătoarele Câr